06-22197582          WhatsApp      info@suzannebrons.nl

Verminderde beweeglijkheid van gewrichten

Door Suzanne Brons

 

Wat is chiropractie

Uitleg over chiropractie

Chiropractie is een geneeswijze waarbij de wervelkolom centraal staat. Het woord chiropractie is een samenstelling van twee Griekse woorden, namelijk cheiros: hand en praktos: behandelen. Letterlijk vertaald betekent chiropractie dus: met de hand behandelen. Bij chiropractie draait het om de relatie tussen de wervelkolom, het bekken, het zenuwstelsel en de effecten daarvan op het gehele lichaam. Als chiropractor onderzoek ik de gewrichten in het lichaam van uw dier en de daarbij behorende structuren zoals spieren, pezen en banden. Indien een verminderde beweeglijkheid wordt gevonden, wordt deze hersteld door middel van een “adjustment”.

Verminderde beweeglijkheid van gewrichten

Elk gewricht in het lichaam heeft een eigen normale beweeglijkheid. Deze normale beweeglijkheid kan door veel factoren worden beperkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbelasting van bepaalde gewrichten. Wanneer een gewricht in zijn beweging wordt beperkt wordt dit een “Vertebral Subluxation Complex (VSC) genoemd.
Een VSC heeft als resultaat dat een dier de normale flexibiliteit van de wervelkolom verliest. Hierdoor zal het dier gaan compenseren op andere punten in het lichaam.
Dit kan leiden tot een heel scala aan klachten. Ter hoogte van de wervels treden vele zenuwen uit het ruggenmerg naar buiten. Het zenuwstelsel wordt dus direct beïnvloed door de beweging tussen de wervels onderling. De zenuwen zorgen voor de aansturing van spieren, pezen en gewrichten, maar ook van organen. Door een VSC kunnen zenuwen overgevoelig worden en/of abnormaal gaan functioneren. Dit kan leiden tot pijn, zwakte of een verminderde orgaanfunctie. Een verminderde mobiliteit van de wervelkolom kan dus een grote invloed hebben op het functioneren en daarom op de gezondheid van uw dier.

De chiropractische behandeling: een "Adjustment"

Een Adjustment is de behandeling van een Vertebral Subluxation Complex. Er wordt in een zeer specifieke richting een zeer snelle beweging met een heel kleine amplitude uitgeoefend op het gewricht, binnen de normale grenzen van het gewricht. Hiermee wordt niet alleen de normale beweeglijkheid van het gewricht hersteld, maar ook het zenuwstelsel gestimuleerd om beter te functioneren. Het losmaken van de gewrichten gebeurt niet met geweld maar door een subtiel duwtje op bijvoorbeeld de wervel, precies onder de goede hoek. Het optimaliseren van de functie van het zenuwstelsel verbetert de aansturing van het hele lichaam.
De adjustment wordt uitgevoerd met de handen of met een activator. De activator is in de meeste gevallen een rubberen hamertje.

Oorzaken van een VSC

Alle bewegingen die de wervelkolom beïnvloeden kunnen VSC’s veroorzaken. Dit wil zeggen dat niet alleen trauma een oorzaak is, ook training en beweging kunnen een of meerdere VSC’s tot gevolg hebben. Kijk bij de betreffende diersoort voor voorbeelden van symptomen/typische klachten.

erkend paardenarts