06-22197582          WhatsApp      info@suzannebrons.nl

Voedingsadvies voor paarden

Door erkend paardenarts Suzanne Brons

Voedingsadvies paarden / rantsoenberekening paard

Waarom een voedingsadvies voor uw paard ?

Kosten noch moeite worden voor ons paard gespaard. Een goede stal, regelmatige beweging, rijles, goed passend harnachement, regelmatig bezoek van chiropractor, dierenarts, hoefsmid en anderen om uw paard gezond te houden. Maar helaas schiet de voeding er vaak, geheel onbedoeld, bij in.

Supplementen zijn in de meeste stallen te vinden, maar is dit nodig voor uw paard? Staat het ene supplement het andere niet in de weg? En het belangrijkste, klopt het basisrantsoen.
Van een topsporter wordt ook niet verwacht dat de prestaties gehaald worden als hij/zij alleen friet en gebak eet.

Voeding is erg belangrijk voor de gezondheid en het presteren van uw paard. Elk paard en elke situatie is anders. Dat maakt het rantsoen van het ene paard niet automatisch ook geschikt voor jouw paard. In de loop van zijn leven verandert er veel in de voedingsbehoefte van paarden, maar ook in de aangeboden voeding. In het begin zijn er bouwstoffen nodig voor groei, later voor het ontwikkelen van sterke spieren en pezen en een goede conditie, vervolgens eventueel dracht, lactatie, ouderdom of bepaalde ziekten (zoals hoefbevangenheid, Cushing, EMS, overgewicht).

Per seizoen zit er veel wisseling in het basisrantsoen van het paard, bijvoorbeeld wel of geen weidegang. Mogelijk zal het voedingsadvies aangepast moeten worden bij verandering van seizoen of situatie.

Voedingsadvies is dus maatwerk.

Om goed advies te kunnen geven is veel informatie nodig. Vandaar dat er eerst veel vragen zijn om te beantwoorden voordat het mogelijk is goed advies te kunnen geven. Uiteindelijk moet het advies passen in de situatie en - zeer belangrijk - praktisch uitvoerbaar zijn.

Ik kan voor uw paard een rantsoenberekening maken op maat, met de behoefte die in dit stadium van zijn leven nodig is. Hierbij wordt gekeken naar ruwvoer, krachtvoer en de eventuele noodzaak van bepaalde supplementen en/of vitaminen.

voedingsadvies paard