06-22197582          WhatsApp      info@suzannebrons.nl

Faq

Door erkend paardenarts Suzanne Brons

 

Veel gestelde vragen over chiropractie bij dieren

Wat is het verschil tussen chiropractie en osteopathie ?

Menig diereigenaar hoort deze behandelmethoden steeds vaker, maar wat is nu het verschil en wanneer kies ik welke behandeling voor mijn dier?

Bij chiropractie draait het om de relatie tussen de wervelkolom, het bekken, het zenuwstelsel en de effecten daarvan op het gehele lichaam. Als chiropractor onderzoek ik de gewrichten in het lichaam van uw dier en de daarbij behorende structuren zoals spieren, pezen en banden. Indien een verminderde beweeglijkheid wordt gevonden, wordt deze hersteld door middel van een "adjustment". (Lees verder over Wat is chiropractie).

Osteopathie gaat ervan uit dat alle lichaamsweefsels een zekere mate van beweeglijkheid moeten hebben. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan verlies van beweeglijkheid in een weefsel een nadelige invloed hebben op de rest van het lichaam. Een dier dat bijvoorbeeld last van zijn knie heeft, gaat mank lopen waardoor hij zijn heupen en rug anders gaat belasten en sommige delen zelfs kan gaan overbelasten. Hierdoor kunnen spierspanningen en verminderde beweeglijkheid ontstaan. Een osteopaat onderzoekt met zijn handen waar in het lichaam de beweeglijkheid verminderd is. Hierbij voelt en test hij de beweeglijkheid, maar ook de richting, het ritme en de eventuele spanning om zo de samenwerking tussen de verschillende weefsels te herstellen.

Er is dus een zekere mate van overeenkomst tussen de twee behandelmethodes en soms zal er bij uw dier voor gekozen worden ook enkele osteopatische technieken in te zetten indien nodig.

Op de pagina's Chiropractie voor paarden en Chiropractie voor honden kunt u meer lezen over de veel voorkomende klachten waarbij chiropractie kan worden ingezet.

Welke dieren worden behandeld ?

In principe kan elk dier met een ruggengraat worden behandeld. De focus bij Suzanne Brons Chiropractie voor dieren ligt op paarden en honden. Heeft u een ander dier waarvan u het fijn zou vinden dat Suzanne Brons eens naar hem/haar kijkt, neem dan contact op.

Hoe vaak moet mijn dier worden behandeld ?

Dit is afhankelijk van de klacht, hoe lang deze al bestaat en mogelijke rasvariaties.
Bijvoorbeeld een acuut opgetreden probleem kan met 1-3 behandelingen volstaan. Maar indien de klacht eigenlijk al langer (en mogelijk onwetend) bestaat, kan het zijn dat het lichaam meer tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Ook is voor te stellen bij sommige aandoeningen (die niet te genezen zijn, zoals artrose, oude breuken), dat regelmatige behandeling uw dier comfortabel houdt.
Verder is het mogelijk dat bepaalde rassen, bijvoorbeeld een teckel of Franse bulldog, meer kans hebben op een bepaald probleem (hernia). Deze dieren dienen mogelijk frequenter preventief of curatief gezien te worden.

In het algemeen is 1-2 keer per jaar behandelen bij preventie voldoende. Combineer dit bijvoorbeeld met de jaarlijkse gezondheidscheck van uw dier.

Heeft mijn dier aangepaste zorg nodig na de behandeling ?

Afhankelijk van het aantal gevonden VSC's en de aard van de klachten, kan het fijn zijn voor uw dier enkele dagen rustig aan te doen. Suzanne Brons zal altijd na de behandeling ook de nazorg met u bespreken.

Kan ik ook terecht voor reguliere behandelingen zoals vaccinaties ?

Momenteel is het niet mogelijk om ook reguliere diergeneeskundige handelingen uit te voeren. Natuurlijk kan er tijdens een behandeling wel geadviseerd worden over de mogelijke andere aard van het probleem en denkt Suzanne Brons met u mee over een oplossing hiervan en kan zij u doorverwijzen naar de juiste persoon.
Indien hier in de toekomst verandering in komt zal dit duidelijk worden gecommuniceerd naar huidige en toekomstige klanten.